Ejendomsmægler - hvad skal jeg være opmærksom på?

Når du står overfor et salg af din bolig, så har du et svært valg at træffe: hvilken ejendomsmægler skal stå for salget - eller skal der overhovedet være en ejendomsmægler involveret. Det kan være enjungle at vælge og alle ejendomsmæglere – inklusivt os her hos MinBolighandel –vil pege på sig selv. Der er dog en række mere neutrale faktorer, som kan hjælpe dig i dit valg af den for dig rigtige ejendomsmægler!

Disse faktorer kan udledes af de centrale og vigtige overvejelser, som vi bliver mødt med igen og igen fra folk, der overvejer at sælge deres hus, lejlighed eller andelsbolig.

De spørgsmål, viofte hører fra boligejere, er:

  • Hvor højt salær tager I?
  • Hvad får vi for salæret?
  • Hvordan reklamerer I for vores bolig?
  • Hvor meget ervores bolig værd?
  • Hvor lang liggetid kan vi forvente for vores bolig, før boligen bliver solgt?
  • Har I erfaring med at sælge boliger i vores by/område?
  • Er der noget vi selv kan gøre for at øge salgbarheden og prisen på boligen?

Det er rigtig gode og relevante spørgsmål, når man står overfor så stor en beslutning, som et boligsalg er. Nedenfor har vilavet en guide, hvor vi fortæller, hvad vi her i MinBolighandel står for og tilbyder.

Ejendomsmæglerens salær

Det første man her skal overveje er, om man overhovedet vil have en ejendomsmægler involveret. Hvis du selv sælger din bolig, er det jo uden salær, men det er i så fald vigtigt, at du er ordentlig sikret gennem advokater og har taget de nødvendige forbehold ved salg. Det vil ikke være gratis, men du vil nok kunne spare nogle få tusinde kroner. Vi anbefaler dog, at du så sætter dig meget grundigt ind i juraen omkring salg af boliger og sikrer dig, så godt du overhovedet kan, inden du kaster dig ud i en sådan løsning. Husk i øvrigt, at du her selv står for promovering af boligsalget.

Hvis du vælger en ejendomsmægler, så tager han eller hun et salær.

Hos MinBolighandel koster vores salær fra 35.000 kroner for andelsboliger, fra 42.500 kroner for ejerlejligheder og fra 60.000 kroner for villaer og rækkehuse (alle priser er inklusiv moms).MinBolighandel ligger her i den absolut lave ende af prisspektret af forejendomsmæglere. Der er flere af de store ejendomsmæglerkæder, der i dag ikke skilter med deres salærer, og det er der måske en god grund til!

Hos Min Bolighandel har vi fuldstændig gennemskuelighed og vi tager følgende salærer for boligsalg: Andelsboliger: < 1 mio. 35.000 kr. > 1 mio. 50.000 kr.

Ejerlejligheder: < 2 mio. 42.500 kr. > 2 mio. 50.000 kr.

Villaer og rækkehuse: < 4 mio. 60.000 kr. > 4 mio. 75.000 kr.

Hvad får man for salæret?

I bund og grundså får man en ejendomsmægler til at hjælpe en med salget af ens bolig. Det lyder meget simpelt, men det udsagn dækker over vidt forskellige ydelser/services for forskellige ejendomsmæglerkæder. Nedenfor er en gennemgang af nogle faktorer, som er vigtige i forhold til salæret.

Promovering på boligportaler

Det er helt afgørende, at en bolig bliver gjort synlig for mulige købere. Før i tiden gik denne kontakt gennem aviser, mund-til-mund og opslag på i ejendomsmæglerens fysiske ”butikker” på det lokale strøg. I dag er den altovervejende salgskanal på internettet gennem store boligportaler. MinBolighandel viser boligerne frem på vores egne hjemmeside MinBolighandel.dk, på hjemmesider som boligsiden.dk og boliga.dk såvel som på en række ejendomsmæglerkæders hjemmesider (home.dk, edc.dk og nybolig.dk, danbolig.dk osv). Vi vil som udgangspunkt altid anbefale, at I vælger en ejendomsmægler, hvor jeres bolig bliver fremvist, der hvor køberne er. Hos MinBolighandel mener vi, at det er på de store ejendomsmæglerkæders oversigter, og derfor harvi det som en høj prioritet hos os, at boliger bliver fremvist hos de storekæder.

Promovering i butiksvinduer og banker

Der er stadig mange ejendomsmæglerkæder, der ophænger udvalgte boliger i vinduerne i egne butikker og banker som en ekstra form for promovering. Vi syntes, det er meget hyggeligt at kigge på, men hos MinBolighandel har vi fravalgt denne form for promovering, da al erfaring viser, at den yderst sjældent fører til fremvisninger og salg og derfor blot unødvendigt øger et allerede højt ejendomsmæglersalær. MinBolighandel.dk er vores butik og vi driver forretningen fra ydmyge kontorlokaler væk fra de dyre butiksstrøg. Dette er denprimære grund til vi kan levere samme service som de store kæder og fastholde et salær, der er på niveau med de billige ”sælger fremviser selv” koncepter.

Fremvisning

Når en potentielboligkøber har fundet en bolig, som vedkommende finder interessant, så er detnæste skridt, at køberen vil se boligen – der kan være stor forskel på denoplevelse, man får, når man ser en bolig på billeder i forhold til at opleveden ”live”. De klassiske store kæder har stort set altid en ejendomsmæglertilknyttet disse fremvisninger, mens flere af de billigere ejendomsmæglerkæderikke har denne service inkluderet.

SelvomMinBolighandel hører til de billigere ejendomsmæglerkæder, så har viprioriteret fremvisning som en nøglekomponent i vores service ved boligsalg.Det har vi gjort, da erfaringen viser, at vore ejendomsmæglere med mange årserfaring er rigtig dygtige til at facilitere en positiv og behagelig oplevelseaf boligen ved en fremvisning. Mægleren giver køberen mulighed for at fåafklaret spørgsmål vedrørende juridisk og økonomiske problemstillinger vedboligkøb såvel som svare på spørgsmål og udveksling af kommentarer, somikke altid er lige så behagelige at blive konfronteret med i som ejer ogsælger af en bolig. At have professionelle ejendomsmæglere til at stå forfremvisning kan både sænke liggetiden og øge prisen på boligen.

Hvordan reklamerer ejendomsmægleren for boligen?

Der er i tidernes løb benyttet en del forskellige reklamemetoder. Før internettet foregik promovering af boliger primært gennem reklamer i aviser og opslag på centrale locations i de lokale byer, hvor boligen blev forsøgt solgt. I dag benyttes primært internettet som salgskanal, og her er der i samarbejde med alle de store ejendomskæder og nogle mindre ejendomskæder (herunder MinBolighandel) udviklet en samlet database over boliger, der er til salg. Det vil sige, athvis du går ind og ser på vores egen hjemmeside MinBolighandel.dk eller en afde store kæder som for eksempel Home, EDC, så har boligsøgende og købere adgang til de samme boliger. Hos MinBolighandel har vi kigget på boligsalgsprocessen igennem for mange salg, og det er her via disse portaler, hvor ejendomsmæglere sælger boliger. Erfaringen viser, at det er marginalt, hvad de andre reklamemuligheder giver, og MinBolighandel har derfor valgt, at dette ikke er noget du som kunde skal betale for hos os.

Hvor meget er boligen værd?

Det er altid etvanskeligt spørgsmål, men der er en række faktorer, som en mægler altid tager ibetragtning. Når boligens værdi vurderes, så undersøges disse parametres blandtandet:

Kvadratmeterpris i lokalområdet, der er stor forskel på denne pris fraområde til område for eksempel så vil to fuldstændig identiske boliger ihenholdsvis Hjørring og Østerbro på København være prissat MEGET forskelligt.

Størrelsen på bolig og grund har en stor betydning, og den spillerdirekte sammen med kvadratmeterprisen. Der er dog visse faktorer, som er vigtigat have fokus på som eksempelvis hvordan prisen på kvadratmeter bliver justereti forhold til boligens størrelse. Det er ofte sådan at ikke alle kvadratmeterprissættes efter samme kurs.

Lokal placerings vurdering: I DR’s program Hammerslag spørger PeterIngeman altid til en vurdering af den lokale placering på en skala fra 1 til 5.Ejendomsmægler har forskellige parametre at vurdere den lokale placering ud frasom for eksempel om en bolig har udsigt til vandet, ligger godt i forhold tiltogstationer, skoler og handelsmuligheder eller om boligen ligger lidt for tætpå en motorvej. Der er en række forskellige placerings parametre, der for denprofessionelle ejendomsmægler bliver afgørende i vurderingen af en boligs værdi.

Hvor lang liggetid kan man forvente?

Dette er igen et af de spørgsmål, som vi oplever fra rigtig mange af vores kunder. Det er i bund og grund meget forskelligt fra bolig til bolig. Hvis du har en andelsbolig i midten af Østerbro med en rigtig fornuftig økonomi i andelsboligforeningen, så kan liggedage ofte tælles på en hånd – selv til maksimal pris, mens andre steder,der selv med fantastisk, dejlig bolig der er placeret i en af de mindreefterspurgte områder i Danmark være en markant længere liggetid. Der er dog enmeget afgørende faktor, som kan påvirke liggetiden, og det er justering afprisen på boligen. Hvis du øger prisen på boligen så stiger den gennemsnitlige liggetid, mens hvis du nedsætter prisen så falder den gennemsnitlige liggetid.

Har ejendomsmægleren erfaring med at sælge i vores lokalområde?

Troværdighed og lokal ekspertise er en af de ting, som gør at en ejendomsmægler med langt større sandsynlighed kan sælge boliger i et bestemt område. Det betyder rigtig meget for en køber, at vide om der er mulighed for indkøb i nærheden, om der er et godt område hvor man kan gå tur med hunden, om det er en sandstrand, der er i nærheden, den lokale skoles ry og så videre. Her er det vigtigt, at der netop er tale om en lokal ejendomsmægler, der har kendskab til disse forhold. Hos MinBolighandel er det en høj prioritet at være lokalt stedkendt, og pånuværende tidspunkt har MinBolighandel lokale ejendomsmæglere på hele Sjælland og i Århus og en radius af 30 km. Hvis du ønsker at sælge en bolig på Fyn, Bornholm, Sønderjylland, Nordjylland eller andre områder, hvor vi endnu ikke er lokalt repræsenteret, så vil vi anbefale dig vælger nogle andre ejendomsmæglere end MinBolighandel. MinBolighandel bestræber sig på at udvidde til disse områder, men indtil vi får de bedste ejendomsmæglere om bord på vores hold i de områder, som vi allerede har på Sjælland og i Århus området, så anbefaler vi, at du vælger en anden ejendomsmægler.

Er der noget vi kan gøre selv for at øge værdien afboligen \(eller mindske liggetiden\)?

Det er vores klare anbefaling, at man som boligsælger ikke kaster sig i lag med store forbedringsprojekter inden man sælger boligen. Hvad køberen vil gøre med boligen efter han eller hun har overtaget, det er simpelthen umuligt at vide. Derfor kan det være spildte penge at renovere et gammelt badeværelse eller modernisere et køkken. Det sagt, så erder i det små en række ting, som du kan gøre for at potentielle køberes oplevelse af boligen bliver bedre. Her er et par gode råd.

Indgangspartiet: Det første der møder boligkøber, når vedkommende kommer til en fremvisning af din bolig, det er døren og indgangen til boligen. Betragt indgangen ikke bare som porten til dit hjem, men som porten til dit boligsalg. Sørg for at døren fremstår pæn og ren. Overvej om den ville stå meget flottere med en omgang maling. Virker ringklokken eller dørhåndtaget ikke, så få det fixet, så det første der møder boligkøber ikke er en oplevelse af noget, der kan virke faldefærdigt eller vakkelvornt.

Rent og ryddeligt: Hvor trivielt det end lyder, så er et rent og ryddeligt hjem noget nemmere at sælge end enbolig, der er fyldt med krummer på bordene og støv på gulvene.

Lyst vinder i længden: Har I malet stuerne i en mørkere nuance eller er børnenes værelse malet i rød og grøn. Ja så er det en god ide lige at male det over med hvidt. Lyst er bare nemmere atsælge.

Grønt er godt: Hvis vi kigger bort fra væggene og loftet, så kan grønt være ganske godt for et boligsalg. Lidt blomster i en vase på bordet eller i vindueskammen, og et par planter i krukker udenfor, der møder boligkøberne, når de kommer. Grønt er også flot i haven, men fjern det værste ukrudt og sørg for at græsplænen er slået, når der kommer boligkøbere på besøg.

Dette var et parsmå tips til at forbedre oplevelsen ved en fremvisning, og det er netop oplevelsen, der er det centrale her. En boligkøber leder ikke bare efter kvadratmeter og placering i forhold til nærmeste skole og togstation, nej de leder efter et sted, som de skal gøre til deres hjem de næste mange år og for nogle mennesker for resten af deres liv. At give dem et godt førstegangsindtryk af boligen kan være helt afgørende for om de overhovedet vil tage denne bolig ind i deres overvejelse af boligkøb. Ligesom at et boligsalg er en skelsættende oplevelse i ens liv, så er et boligsalg også en kæmpe beslutning og oplevelse,og at skabe nogle rammer, der giver et godt indtryk og en dejlig oplevelse vedførste møde med en bolig er noget, der virkelig kan gavne muligheden for at køberne finder jeres bolig som det rette sted at slå sig ned.

Bestil gratis salgsvurdering

Det er helt uforpligtende
Vi laver en grundig gennemgang af din bolig og du får rådgivning om det bedste salg.

FASTE LAVE SALÆRER!

Vi sparer overflødige omkostninger – du sparer på salæret.

Læs mere